misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Ciasto na podwieczorek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Do dużej miski włożyć wszystkie składniki i dobrze wymieszać...

Ciasto na podwieczorek

Składniki:

Ciasto na podwieczorek

 

  • 100g mąki sojowej
  • 100g mąki pełnoziarnistej
  • 100 g płatków owsianych
  • 100 g nasion lnu
  • 50 g pestek słonecznika
  • 50 g ziaren sezamu
  • 50 g płatków migdałowych
  • 2 kawałki imbiru, drobno posiekane
  • 200 g suszonych moreli
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 750 ml mleka sojowego
  • DO PRZYBRANIA:
  • dżem morelowy
  • prażone płatki migdałowe

Sposób przygotowania:

Ciasto na podwieczorek
Do dużej miski włożyć wszystkie składniki i dobrze wymieszać, dodać mleko sojowe, rozmieszać i odstawić na 30 minut. Jeśli powstała masa jest zbyt gęsta, dodać trochę więcej mleka sojowego. Piekarnik nagrzać do temperatury 190stC. Dwie 450gramowe foremki do pieczenia chleba wyłożyć papierem do pieczenia. Masę rozłożyć do foremek. Włożyć do piekarnika i piec 1,5-2 godzin, aż patyczek włożony w środek ciasta będzie po wyjęciu suchy i czysty. Ciasto odstawić na 5 minut, następnie wyjąc z foremek i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Na koniec posmarować dżemem morelowym i posypać płatkami migdałowymi.