bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Ciasto ''niebo w gębie’’

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczne ciasto biszkoptowe z masą jabłkowa i kremem budyniowym. Upiekłam je uroczystość rodzinną.

Ciasto ''niebo w gębie’’

Składniki:

Ciasto ''niebo w gębie’’

 

  • Biszkopt:
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 6 jajek
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa jabłkowa:
  • 1,5 kilogram jabłek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • Krem:
  • 750 ml. mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 400 gram masła
  • Dodatkowo:
  • 150 gram wiórek kokosowych
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • Papier do pieczenia
  • Forma 25x40 cm.

Sposób przygotowania:

Ciasto ''niebo w gębie’’
Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy.

Formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, w garnku z grubym dnem roztapiamy masło, dodajemy jabłka i cukier, dusimy na małym ogniu przez 15 minut. garnek zdejmujemy z ognia wsypujemy suche galaretki i dokładnie mieszamy, odstawiamy do ostudzenia.

Biszkopt kroimy na pół, wykładamy tężejącą masę jabłkową i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Z mleka odlewamy szklankę, rozrabiamy w nim obydwie mąki, pozostałe zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym.

Do gotującego się mleka wlewamy mleka z mąką i gotujemy budyń, odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Masło przekładamy do miski, ucieramy do białości, ucierając dodajemy stopniowo po łyżce zimnego budyniu.

3/4 kremu wykładamy na masie jabłkowej, przykrywamy biszkoptem, pozostały krem rozsmarowujemy na wierchu.

Na patelni roztapiamy masło z cukrem, wsypujemy wiórki kokosowe i smażymy na małym ogniu ciągle mieszając do uzyskania złocistego koloru. Ostudzonymi wiórkami posypujemy wierzch ciasta.  

Tagi:

ciasto krem owoce