Sposób przygotowania:
Ciasto " Niebo "
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i posiekać z zimnym masłem. Żółtka i jedno jajko utrzeć z cukrem na puszystą pianę. Wlać do mąki i zarobić ciasto. Podzielić na dwie równe części i upiec dwa placki. Ciasto można zawinąć w folię spożywczą i przed pieczeniem włożyć na 30 min.-1 godz. do lodówki. Obie połówki ciasta rozwałkować na kształt prostokąta (podsypując mąką) i za pomącą wałka przenieść na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 160°C przez ok. 15 minut. Forma: 24x40. Masa orzechowa: Orzechy zmielić w blenderze lub drobno pokroić. Zalać gorącym mlekiem na 15 min. Odcedzić na sitku. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, a kiedy orzechy ostygną dodać do masy i dokładnie połączyć wszystkie składniki. Masa jabłkowa: Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać cukier i na czubku łyżeczki kwasku cytrynowego, gotować przez ok. 10-15 minut mieszając od czasu do czasu. Zdjąć z ognia i wsypać galaretkę wiśniową. Dokładnie wymieszać. Polewę przygotować roztapiając podane składniki. Przełożenie: Na kruchy placek wyłożyć ciepłą masę jabłkową, przykryć drugim. Kolejno posmarować masą orzechową i wylać polewę.
mocsłodkości
robaczek
skuter5