Natalia Skóra

Natalia Skóra

Szef Kuchni
[Przepisów: 46]

Ciasto Nutella

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto to jest bardzo pracochłonne, ale polecam, jeżeli ktoś ma dzieci. Z pewnością dodatek Nutelli ich zadowoli ;)

Ciasto Nutella

Składniki:

Ciasto Nutella

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę budyniową:

  • 2 budynie śmietankowe lub wanilinowe
  • 4 łyżki cukru
  • 500 ml mleka
  • 200 g masła lub margaryny

Składniki na warstwę z brzoskwiniami:

Składniki na warstwę z Nutellą:

  • 400 g Nutelli
  • 1 andrut

Składniki na warstwę śmietanową:

  • 350 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • galaretka truskawkowa
  • opakowanie okrągłych biszkoptów
  • starta czekolada do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasto Nutella

Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, następnie żółtka i na samym końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Piec w temp. 180 stopni przez około 30 minut. Wystudzić, przeciąć na dwa blaty.

Wymiary blaszki to ok. 25 cm x 39 cm.

Masa budyniowa:

Budyń ugotować wg. przepisu na opakowaniu, wystudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce ostudzonego budyniu. Ewentualnie na końcu dosłodzić do smaku. Połowę masy wykładamy na blat biszkoptowy.

Warstwa brzoskwiniowa:

Brzoskwinie odsączyć, do syropu dodać 1 i 1/2 szklanki wody, zagotować, wsypać galaretkę i rozpuścić. W międzyczasie owoce pokroić w kostkę. Gdy galaretka zacznie tężeć, dodać pokrojone brzoskwinie i wylać na krem budyniowy. Przykryć drugim biszkoptem.

Warstwa z Nutellą:

Nutellę podgrzać w kąpieli wodnej, dodać pokruszony andrut. Rozsmarować na biszkopcie i schłodzić, a na nutelli później wyłożyć pozostały krem budyniowy.

Masa śmietanowa:

Galaretkę rozpuścić w pół szklanki wody, nie dopuścić do całkowitego stężenia. Ubić śmietanę kremówkę na sztywno, dodać cukier i tężejącą galaretkę. Okrągłe biszkopty najpierw można naponczować (woda z cukrem) i układać na kremie budyniowym. Zalać masą śmietanową i posypać startą czekoladą. Schłodzić całe ciasto.