Sposób przygotowania:
Ciasto odwrócone Gosi
Białka oddzielamy od żółtek ubijamy ze szczyptą soli dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając na sztywno. Do dobrze ubitych białek dodajemy żółtka chwilę jeszcze ubijamy chwilę, wsypujemy przesianą mąki i proszek do pieczenia mieszamy delikatnie ale już ręcznie.
Masę wlewamy do formy 25/40 cm wyłożoną papierem do pieczenia wkładamy do nagrzanego piekarnika 175 st i pieczemy 20-25 minut.
Biszkopt od razu po upieczeniu razem z papierem przekładamy do formy keksowej i tak studzimy.
Ja muszę zawsze odkroić trochę biszkoptu aby się zmieścił w keksówce.
Tak zostawiamy biszkopt aż wystygnie. Przygotowujemy żelatynę. Ubijamy śmietanę z cukrem wlewamy przygotowaną żelatynę.
Śmietaną smarujemy cienko biszkopt w keksówce. Galaretki rozpuszczamy w 800 ml wody studzimy jak zacznie tężeć zalewamy truskawki. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Przed podaniem ciasto odwracamy na paterę zdejmujemy papier i dekorujemy dowolnie. POLECAM!!!
Masę wlewamy do formy 25/40 cm wyłożoną papierem do pieczenia wkładamy do nagrzanego piekarnika 175 st i pieczemy 20-25 minut.
Biszkopt od razu po upieczeniu razem z papierem przekładamy do formy keksowej i tak studzimy.
Ja muszę zawsze odkroić trochę biszkoptu aby się zmieścił w keksówce.
Tak zostawiamy biszkopt aż wystygnie. Przygotowujemy żelatynę. Ubijamy śmietanę z cukrem wlewamy przygotowaną żelatynę.
Śmietaną smarujemy cienko biszkopt w keksówce. Galaretki rozpuszczamy w 800 ml wody studzimy jak zacznie tężeć zalewamy truskawki. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Przed podaniem ciasto odwracamy na paterę zdejmujemy papier i dekorujemy dowolnie. POLECAM!!!
gusia1000