Sposób przygotowania:
Odwrócone ciasto ananasowe
Przed rozpoczęciem pieczenia pamiętajmy, by ogrzać margarynę, masło oraz jajka do temperatury pokojowej. Od tego zależy powodzenie w wyrastaniu ciasta. Zanim zaczniemy łączyć składniki - zacznijmy także rozgrzewać piekarnik do 180 stopni - przygotowanie ciasta nie trwa dłużej. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, zamykamy obręcz i smarujemy masłem. Masłem smarujemy także brzegi tortownicy.
Układamy na spodzie odsączone ananasy i wiśnie. Odstawiamy. Do dużej misy wbijamy jajka, dodajemy 5 łyżek syropu z ananasów i miksujemy 10 sekund. Do jajek dodajemy pozostałe składniki i wszystko razem miksujemy 15-20 sekund. Ciasto przelewamy za pomocą łyżki do tortownicy, wyrównujemy brzegi i pieczemy przez 25 minut w 180 stopniach.
Po wyjęciu ostudzamy ciasto, zdejmujemy z niego obręcz, nakładamy talerz i obracamy tak by ananasy i wiśnie były na górze ciasta. Smacznego :)
Układamy na spodzie odsączone ananasy i wiśnie. Odstawiamy. Do dużej misy wbijamy jajka, dodajemy 5 łyżek syropu z ananasów i miksujemy 10 sekund. Do jajek dodajemy pozostałe składniki i wszystko razem miksujemy 15-20 sekund. Ciasto przelewamy za pomocą łyżki do tortownicy, wyrównujemy brzegi i pieczemy przez 25 minut w 180 stopniach.
Po wyjęciu ostudzamy ciasto, zdejmujemy z niego obręcz, nakładamy talerz i obracamy tak by ananasy i wiśnie były na górze ciasta. Smacznego :)
zbysiowa
agabi22
Inspirowane Smakiem
Dziękuję ślicznie za uwagi. :) O tym, jak wygląda klasyczne pineapple upside down wiem, jednak zrezygnowałam z dodatkowych kalorii. ;) A co do ananasa - to tylko wina zdjęcia, że wygląda na suchy. Zachował wilgoć dwa dni i nawilżał sobą ciasto. Nie wiem jak byłoby trzeciego bo po dwóch dniach już znikło. ;)
agabi22
ja też powinnam zrezygnować z dodatkowych kalorii:)