madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Ciasto orzechowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wilgotne ciasto o bardzo intensywnym orzechowym smaku.

Ciasto orzechowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto orzechowe

 

Sposób przygotowania:

Ciasto orzechowe
Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem na puszysty krem, dodajemy esencję waniliową, sok wyciśnięty z cytryny oraz trochę skórki, na koniec dodajemy orzechy zmielone na mączkę oraz białka ubite na sztywną pianę. Powstałą masę wlewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut. Po upieczeniu wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem, ale można też oblać roztopioną czekoladą.
Ciasto orzechowe
Orzechy włoskie obieramy z łupin i mielimy na drobną mączkę
Ciasto orzechowe
Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty krem
Ciasto orzechowe
Do żółtek dodajemy mączkę orzechową i ubite białka