Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Ciasto orzechowe (Gruzja)

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Orzechy utłuc, lub przepuścić przez maszynkę. Jajka umyć. Oddzielic białka,

Ciasto orzechowe (Gruzja)

Składniki:

Ciasto orzechowe (Gruzja)

 

Sposób przygotowania:

Ciasto orzechowe (Gruzja)
Orzechy utłuc, lub przepuścić przez maszynkę. Jajka umyć. Oddzielic białka, żółtka ubić do białości z cukrem, dodać mielone orzechy i ubitą sztywną pianę z białek. Ostrożnie wymieszać, dodać startą skórkę cytrynową. Ciasto przełożyć do otwieranej tortownicy wyłożonej pergaminem posmarowanym tłuszczem. Piec w średnio nagrzanm piekarniku. Ciasto po ostudzeniu można polukrować lub podawać z różnorodnymi konfiturami.