Sposób przygotowania:
Ciasto orzechowe z malinami i borówkami
Owoce przebrać, opłukać i osuszyć, Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, zmielonymi orzechami i siekanymi migdałami. Cukier, sól, miękką margarynę utrzeć na pienistą masę, stopniowo dodawać jajka. Mieszankę suchych składników dodawać po jednej łyżce do masy jajecznej nie przerywając ucierania. Dno formy tortowej (średnica 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać do formy ciasto i wygładzić. Na wierzchu ułożyć owoce, posypać płatkami migdałowymi. Piec ok. 50 min w temperaturze 175 stopni C.Uwaga! 10 min. przed końcem pieczenia sprawdzić czy górna powierzchnia jest brązowa i przykryć ciasto folią aluminiową! Upieczone ciasto zostawić do ostygnięcia w formie. Po wyjęciu z formy posypać cukrem pudrem.Najlepiej smakuje zupełnie świeże z bitą śmietaną!