-Kassia-xD

-Kassia-xD

Szef Kuchni
[Przepisów: 46]

Ciasto orzechowe z powidłami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo pyszne i łatwe w przygotowaniu!

Ciasto orzechowe z powidłami

Składniki:

Ciasto orzechowe z powidłami

 

  • Ciasto:
  • 4 szkl. mąki
  • 1 i ½ margaryny (Kasi)
  • ¾ szkl. cukru pudru
  • 6 żółtek
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia (16g)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • Do przełożenia:
  • 1 szkl. cukru
  • 6 białek
  • 1 opakowanie kremu karpatkowego
  • 1 słoik (250ml) powideł śliwkowych
  • 20 dag łuskanych orzechów włoskich
  • 100 g wódki

 

Sposób przygotowania:

Ciasto orzechowe z powidłami
1. Z podanych składników zagnieść ciasto jak na makaron, podzielić je na pół i wyłożyć nim dwie identyczne, niskie, prostokątne formy do pieczenia. Posmarować powidłami śliwkowymi.

2. Białka ubić ze szklanką cukru na sztywną, błyszczącą pianę. Nałożyć jąna powidła, posypać posiekanymi orzechami. Piec 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C .

3. Według przepisu podanego na opakowaniu przygotować krem karpatkowy, wlać do niego dodatkowo alkohol.

4. Na pierwszy placek nałożyć krem karpatkowy, nakryć drugim, odwracając go uprzednio warstwą orzechowo-śliwkową do dołu i polać polewą czekoladową.

SMACZNEGO!

Tagi:

ciasto