zmudek

zmudek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 249]

Ciasto orzechowo-czekoladowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

wyrobić krem i przekładać z herbatnikami

Ciasto orzechowo-czekoladowe

Składniki:

Ciasto orzechowo-czekoladowe

 

  • 10dag posiekanych orzechów laskowych
  • 60dag polewy czekoladowej
  • 75dag kremówki
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 8dag cukru
  • 3 łyżki rumu (nie koniecznie)
  • 20dag herbatników

Sposób przygotowania:

Ciasto orzechowo-czekoladowe
1. Orzechy zrumienić kilka minut na suchej patelni na bardzo małym ogniu.Polewę czekoladową połamać na małe kawałki.Śmietanę zagotować.Dodać kawałki polewy,kawę rozpuszczalną cukier i rum,dokładnie wymieszać.Masę wstawić na 6godz do lodówki.

2.Podłużną formę (o poj. 1 i 1/2l) posmarować olejem,wyłożyć folią przezroczystą.Masę czekoladową dokładnie wymieszać,wypełnić nią formę na wysokość 1cm.Posypać 1 łyżką orzechów,po czym obłożyć herbatnikami.Ponownie posmarować porcją masy czekoladowej i przykryć herbatnikami.Czynność powtarzać aż do wyczerpania składników,schłodzić ( najlepiej całą noc)

Tagi:

kawa