Sposób przygotowania:
Ciasto orzechowo - marchewkowe z cynamonem
Oddzielić żółtka od białek, utrzeć z cukrem pudrem i cukrem z cynamonem na gładką, puszystą masę.
Do masy dodać obraną, startą na tarce o dużych oczkach marchewkę, mielone orzechy laskowe, cynamon, bułkę tartą i na koniec ubite na sztywno ze szczyptą soli białka.
Całość wymieszać do połączenia składników.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą średniej wielkości blaszki.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 50 - 60 minut.
W czasie gdy ciasto się piecze przygotować masę śmietanową;
Śmietanę 30% ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodając pod koniec ubijania śmietan fixy.
Po upieczeniu i wystudzeniu na cieście rozłożyć masę śmietanową, wierzch oblać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.
Udekorować orzechami laskowymi.
Polewa:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietany 30 %. lub mleka.
Do masy dodać obraną, startą na tarce o dużych oczkach marchewkę, mielone orzechy laskowe, cynamon, bułkę tartą i na koniec ubite na sztywno ze szczyptą soli białka.
Całość wymieszać do połączenia składników.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą średniej wielkości blaszki.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 50 - 60 minut.
W czasie gdy ciasto się piecze przygotować masę śmietanową;
Śmietanę 30% ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodając pod koniec ubijania śmietan fixy.
Po upieczeniu i wystudzeniu na cieście rozłożyć masę śmietanową, wierzch oblać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.
Udekorować orzechami laskowymi.
Polewa:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietany 30 %. lub mleka.
zbysiowa
BozenaMatuszczyk
Dziękuję serdecznie.;)