Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Szarlotka z cynamonem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szarlotka to jedno z najbardziej tradycyjnych ciast. Nie znam osoby, która by jej nie lubiła. Mnie najbardziej smakuje taka z kwaśnych jabłek posypanych cynamonem.

Szarlotka z cynamonem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Szarlotka z cynamonem

 

  • 450 g mąki pszennej
  • 300 g zimnego masła
  • 150 g cukru pudru + cukier puder do oprószenia ciasta
  • 1 żółtko
  • 1,5 kg jabłek (najlepiej kwaśna odmiana, no. antonówka)
  • cynamon

Sposób przygotowania:

Szarlotka z cynamonem

ETAP 1:

Szarlotka z cynamonem
Ciasto umieszczamy w formie do pieczenia i nakłuwamy

Przygotowujemy kruche ciasto. Mąkę i cukier puder przesiewamy przez sito. Dodajemy żółtko i posiekane masło. Zagniatamy ciasto.
Dzielimy je na 2 kulki, każdą owijamy folią spożywczą. Jedną z kulek wstawiamy do lodówki, drugą do zamrażarki.

Po 30 minutach wyjmujemy ciasto z lodówki. Rozwałkowujemy je i wylepiamy nim dno i boki natłuszczonej formy do pieczenia. Ciasto nakłuwamy i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania jabłek.

ETAP 2:

Szarlotka z cynamonem
Na kruche ciasto wykładamy jabłka starte na tarce

Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Jabłka ścieramy na tarce i grubych oczkach.

Wyjmujemy ciasto z lodówki. Wykładamy na nie starte jabłka, posypujemy je cynamonem.

ETAP 3:

Szarlotka z cynamonem
Jabłka posypujemy cynamonem oraz kruchym ciastem startym na tarce

Wyjmujemy ciasto z zamrażarki. Ścieramy je na tarce wprost na jabłka.

Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Pieczemy przez godzinę.

Po ostudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.