Sposób przygotowania:
Szarlotka z cynamonemETAP 1:
Przygotowujemy kruche ciasto. Mąkę i cukier puder przesiewamy przez sito. Dodajemy żółtko i posiekane masło. Zagniatamy ciasto.
Dzielimy je na 2 kulki, każdą owijamy folią spożywczą. Jedną z kulek wstawiamy do lodówki, drugą do zamrażarki.
Po 30 minutach wyjmujemy ciasto z lodówki. Rozwałkowujemy je i wylepiamy nim dno i boki natłuszczonej formy do pieczenia. Ciasto nakłuwamy i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania jabłek.
ETAP 2:
Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Jabłka ścieramy na tarce i grubych oczkach.
Wyjmujemy ciasto z lodówki. Wykładamy na nie starte jabłka, posypujemy je cynamonem.
ETAP 3:
Wyjmujemy ciasto z zamrażarki. Ścieramy je na tarce wprost na jabłka.
Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Pieczemy przez godzinę.
Po ostudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.
mocsłodkości
Czekoladka 2