Sposób przygotowania:
Ciasto dla dorosłych "Lion"ciasto
Przygotowujemy tak jak biszkopt
Czekoladę ścieramy na dh oczkach tarki, oddzielamy żółtka od białek, przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo dodajemy cukier i żółtka- ubijamy do połączenia sie składnikowi wyłączamy robota.
Do białek dodajemy stopniowo mąki i czekoladę- mieszamy już ręcznie i bardzo delikatnie.
Masę przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st przez 35-40 minut ( do suchego patyczka)
Upieczone ciasto studzimy i przekrawamy na dwa blaty.
masa
Odlewamy 0,5 szklanki mleka, resztę zagotowujemy z ziarenkami wanilii i cukrem.
Mąkę rozprowadzamy w odlanym mleku- wlewamy do wrzątku i ciągle mieszając doprowadzamy do zagotowania.
Budyń studzimy.
Masło ubijamy na puszysto i stopniowo po łyżce dodajemy zimny budyń.
Masę dzielimy na dwie części.
wykończenie
Przekrojone ciasto nakrapiamy alkoholem, smarujemy połową masy, nakrywamy drugim blatem i ponownie nakrapiamy i smarujemy masą.
Czekoladę roztapiamy razem z mlekiem nad kąpielą wodną
Na górę wykładamy wafle cienko posmarowane czekoladą , posypujemy grubą warstwą ryżu wymieszanego z posiekanymi orzeszkami ziemnymi- mocno dociskamy do masy.
Ciasto odstawiamy minimum na 12 godzin do lodówki
Kroimy bardzo ostrym nożem