reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Ciasto dla dorosłych "Lion"

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Ciasto jednak wyjątkowo polecam dorosłym, dobrze smakuje skropione alkoholem, bez jest trochę mdławe, ale mimo wszystko dalej mało słodkie :)

Ciasto  dla dorosłych "Lion"

Składniki:

Ciasto dla dorosłych "Lion"

 

  • Składniki na blachę 24cm x 36cm

 

  • ciasto:

 

  • 6 dużych 7 małych jaj

 

  • 3/4 szklanki cukru

 

 

 

  • 2 łyżki oleju

 

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

 

  • Masa:

 

 

 

  • 3/4 szklanki cukru

 

 

 

 

 

 

 

  • Dodatkowo

 

  • 2 blaty waflowe

 

 

  • orzeszki solone- małe opakowanie

 

  • 0,5 opakowania ryżu preparowanego

 

  • spirytus lub inny ulubiony alkohol

Sposób przygotowania:

Ciasto dla dorosłych "Lion"

ciasto

Ciasto  dla dorosłych "Lion"
Żeby ciasto było puszyste,część pracy musimy wykonać ręcznie

Przygotowujemy tak jak biszkopt

Czekoladę ścieramy na dh oczkach tarki, oddzielamy żółtka od białek, przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia.

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo dodajemy cukier i żółtka- ubijamy do połączenia sie składnikowi wyłączamy robota.

Do białek dodajemy stopniowo mąki i czekoladę- mieszamy już ręcznie i bardzo delikatnie.

Masę przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st przez 35-40 minut ( do suchego patyczka)

Upieczone ciasto studzimy i przekrawamy na dwa blaty.

masa

Ciasto  dla dorosłych "Lion"
laskę wanilii rozcinamy na pół i nożem ściągamy pestetczki

Odlewamy 0,5 szklanki mleka, resztę zagotowujemy z ziarenkami wanilii i cukrem.

Mąkę rozprowadzamy w odlanym mleku- wlewamy do wrzątku i ciągle mieszając doprowadzamy do zagotowania.

Budyń studzimy.

Masło ubijamy na puszysto i stopniowo po łyżce dodajemy zimny budyń.

Masę dzielimy na dwie części.

wykończenie

Ciasto  dla dorosłych "Lion"
nadmiar czekolady ściągamy nożem- warstwa musi być cieniutka- na zdjeciu jeszcze przed tym krokiem

Przekrojone ciasto nakrapiamy alkoholem, smarujemy połową masy, nakrywamy drugim blatem i ponownie nakrapiamy i smarujemy masą.

Czekoladę roztapiamy razem z mlekiem nad kąpielą wodną

Na górę wykładamy wafle cienko posmarowane czekoladą , posypujemy grubą warstwą ryżu wymieszanego z posiekanymi orzeszkami ziemnymi- mocno dociskamy do masy.

Ciasto odstawiamy minimum na 12 godzin do lodówki

Kroimy bardzo ostrym nożem