Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Ciasto Pani Walewska

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo popularny i pyszny wypiek. Ciasto kruche do tego beza i pyszny krem budyniowym tworzą niesamowite trio smaków i aromatów.

Ciasto Pani Walewska

Składniki:

Ciasto Pani Walewska

na ciasto

na bezę

na krem

dodatkowo

  • 300 g powideł

Sposób przygotowania:

Ciasto Pani Walewska
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewam. Dodaje masło, cukier puder i żółtka. Zagniatamy ciasto. Chłodzimy przez dwie godziny. 

Ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszy blat wałkujemy na wielkość formy. U mnie była to kwadratowa forma. Smarujemy połową powidłami. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Studzimy. 

Drugi blat też wałkujemy na wielkość formy do pieczenia. 

Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier. Miksujemy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną. Mieszamy. Na rozwałkowane ciasto smarujemy pozostałe powidła i układamy beze. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Studzimy. 

500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy mąkę, budyń i żółtka. Do gotującego się mleka dodajemy wcześniej przygotowaną mieszankę. Gotujemy gęsty budyń. Studzimy. 

Miękkie masło ubijam, dodaje partiami zimny budyń. Pierwszy blat ciasta tylko z samymi powidłami układam na tacy. Smaruje kremem budyniowym. Na kremie układam blat ciasta z powidłami i bezą. 

Chłodzę dwie godziny.