Sposób przygotowania:
Ciasto Pani Walewska
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewam. Dodaje masło, cukier puder i żółtka. Zagniatamy ciasto. Chłodzimy przez dwie godziny.
Ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszy blat wałkujemy na wielkość formy. U mnie była to kwadratowa forma. Smarujemy połową powidłami. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Drugi blat też wałkujemy na wielkość formy do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier. Miksujemy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną. Mieszamy. Na rozwałkowane ciasto smarujemy pozostałe powidła i układamy beze. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Studzimy.
500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy mąkę, budyń i żółtka. Do gotującego się mleka dodajemy wcześniej przygotowaną mieszankę. Gotujemy gęsty budyń. Studzimy.
Miękkie masło ubijam, dodaje partiami zimny budyń. Pierwszy blat ciasta tylko z samymi powidłami układam na tacy. Smaruje kremem budyniowym. Na kremie układam blat ciasta z powidłami i bezą.
Chłodzę dwie godziny.
Ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszy blat wałkujemy na wielkość formy. U mnie była to kwadratowa forma. Smarujemy połową powidłami. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Drugi blat też wałkujemy na wielkość formy do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier. Miksujemy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną. Mieszamy. Na rozwałkowane ciasto smarujemy pozostałe powidła i układamy beze. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Studzimy.
500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy mąkę, budyń i żółtka. Do gotującego się mleka dodajemy wcześniej przygotowaną mieszankę. Gotujemy gęsty budyń. Studzimy.
Miękkie masło ubijam, dodaje partiami zimny budyń. Pierwszy blat ciasta tylko z samymi powidłami układam na tacy. Smaruje kremem budyniowym. Na kremie układam blat ciasta z powidłami i bezą.
Chłodzę dwie godziny.