Sposób przygotowania:
Ciasto ala Pani Walewska
Przygotowujemy ciasto Mąkę wsypujemy do robota, dodajemy proszek do pieczenia oraz cukier puder i pokrojone w kostkę miękkie masło - wyrabiamy do połączenia składników, dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto. Powstałe ciasto dzielimy je na dwie równe części. Beza - 4 białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli,następnie dodajemy 3/4 szklanki cukru pudru oraz łyżkę mąki ziemniaczanej Jedną część zagniecionego ciasta wyłożyć na blachę, rozwałkować. Na ciasto nakładamy połowę dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wykładamy bezę. Na masę bezową wysypać połowę płatków migdałowych Piec w temperaturze 160ºC przez około 30 minut. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta. Placki ostudzić.Przygotowujemy krem - 250 ml mleka zagotować z cukrem. Do pozostałego mleka dodać żółtka i mąką - zmiksować, dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć do białości, stopniowo dodawać ostudzony budyń oraz serek mascarpone, cały czas miksując.Składamy ciasto: placki przełożyć masą kremową. Schłodzić przez minimum 3 godziny w lodówce.