SUPERPRZEPIS

Ciasto pani Walewska

         
ocena: 4/5 głosów: 15
Ciasto pani Walewska Więcej zdjęć (5)

Pyszne ciasto kruche z powidłami śliwkowymi, bezą i bakaliami przełożone lekkim kremem budyniowym. Ciasto ładnie się prezentuje, znika ze stołu w mgnieniu oka.

Składniki:

Ciasto pani Walewska

 

  • Ciasto kruche:
  • 500 gram mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 6 żółtek
  • 200 gram masła
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Beza:
  • 6 białek
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Dodatkowo:
  • 1 słoik powideł śliwkowych
  • 100 gram płatków migdałowych
  • 100 gram posiekanych orzechów włoskich
  • Krem:
  • 0,5 litra mleka
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 250 gram masła
  • Kilka kropel aromatu migdałowego

Sposób przygotowania:

Ciasto pani Walewska
Na stolnicę przesiewamy mąkę pszenna z proszkiem do pieczenia i cukier puder, dodajemy masło i żółtka, zagniatamy gładkie ciasto. Z białek ubijamy pianę, ucierając wsypujemy przesiany cukier puder z mąką ziemniaczaną. Jedną część ciasta wałkujemy, układamy na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy połową powideł, wykładamy połowę piany z białek i posypujemy połową płatków migdałowych i orzechów.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut. Z drugim plackiem postępujemy w ten sam sposób.

Jedną szklankę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, pozostałe mleko miksujemy z żółtkami, mąką pszenną i ziemniaczaną, wlewamy do gotującego się mleka, mieszając gotujemy budyń, pozostawiamy do studzenia.

Masło ucieramy do białości, ucierając dodajemy po łyżce zimnego budyniu, na końcu dodajemy kilka kropel aromatu migdałowego.

Krem rozprowadzamy na dolnym placku, przykrywamy drugim, lekko dociskając, ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej smakuje po kilku dniach. 
Ciasto pani Walewska
Połowę ciasta kruchego wałkujemy, układamy do formy.
Ciasto pani Walewska
Na ciasto kruche rozsmarowujemy powidła śliwkowe.
Ciasto pani Walewska
Ubijamy pianę z białek, wykłądamy na powidłą,posypujemy bakaliami.
Ciasto pani Walewska
Przygotowujemy krem, rozsmarowujemy na upieczonym cieście.