Sposób przygotowania:
Ciasto pani Walewska
Na stolnicę przesiewamy mąkę pszenna z proszkiem do pieczenia i cukier puder, dodajemy masło i żółtka, zagniatamy gładkie ciasto. Z białek ubijamy pianę, ucierając wsypujemy przesiany cukier puder z mąką ziemniaczaną. Jedną część ciasta wałkujemy, układamy na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy połową powideł, wykładamy połowę piany z białek i posypujemy połową płatków migdałowych i orzechów.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut. Z drugim plackiem postępujemy w ten sam sposób.
Jedną szklankę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, pozostałe mleko miksujemy z żółtkami, mąką pszenną i ziemniaczaną, wlewamy do gotującego się mleka, mieszając gotujemy budyń, pozostawiamy do studzenia.
Masło ucieramy do białości, ucierając dodajemy po łyżce zimnego budyniu, na końcu dodajemy kilka kropel aromatu migdałowego.
Krem rozprowadzamy na dolnym placku, przykrywamy drugim, lekko dociskając, ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej smakuje po kilku dniach.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut. Z drugim plackiem postępujemy w ten sam sposób.
Jedną szklankę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, pozostałe mleko miksujemy z żółtkami, mąką pszenną i ziemniaczaną, wlewamy do gotującego się mleka, mieszając gotujemy budyń, pozostawiamy do studzenia.
Masło ucieramy do białości, ucierając dodajemy po łyżce zimnego budyniu, na końcu dodajemy kilka kropel aromatu migdałowego.
Krem rozprowadzamy na dolnym placku, przykrywamy drugim, lekko dociskając, ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej smakuje po kilku dniach.