ewe996

ewe996

Kucharz
[Przepisów: 10]

Ciasto Pani Walewska

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Miękkie ciasto z gotowaną masą waniliową, powidłem, pianką i migdałami. Ciasto mało słodkie, łatwe w przygotowaniu.

Ciasto Pani Walewska

Składniki:

Ciasto Pani Walewska

Ciasto

  • 1.5 szklanki mąki,
  • 20 dkg margaryny,
  • niecała szklanka cukru pudru,
  • 4 żółtka,
  • cukier waniliowy,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • dodatkowo słoik powidła
  • KREM:
  • 250ml mleka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • cukier waniliowy,
  • kostka masła

Sposób przygotowania:

Ciasto Pani Walewska
CIASTO:

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać wszystkie składniki, zagnieść ciasto. Gdy będzie mało twarde można dodać mąki. Rozwałkować dwa placki. Posmarować powidłem. Na wierzch wyłożyć pianę z białek i szklanki cukru pudru. Po wierzchu posypać migdałami. Piec ok 30min na dużej blaszce.

KREM: Wykonanie: Ugotować budyń, kiedy wystygnie zmiksować z kostką masła. Przełożyć ciasto.