Noruas

Noruas

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 549]

Ciasto piankowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Lekkie i cytrusowe ciasto piankowe idealnie nadaje się do małej czarnej gdy mamy już dość innych słodkości.

Ciasto piankowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto piankowe

 

  • 1 opakowanie mleka zagęszczonego (ok. 125 ml)
  • 2 galaretki: cytrynowa i truskawkowa
  • 2 szkl wody
  • polewa czekoladowa
  • 2 łyżki wiórek koksowych

Sposób przygotowania:

Ciasto piankowe
Galaretki przygotowujemy poprzez nasypanie ich do dwóch miseczek i zalaniu każdej 1 szkl wrzątku. Co jakiś czas mieszamy. Są gotowe gdy będą lekko zawiesiste i zimne. Mleko schładzamy w lodówce. Miksujemy aż będzie mocno ubite. Rozdzielamy na pół. Łączymy z galaretką cały czas miksując (1 galaretka na 1 połowę mleka). nakładamy do formy tak by powstały dwie warstwy. Wkładamy do lodówki. Następnego dnia podważamy brzegi i przekładamy na talerz. Polewamy rozpuszczoną polewą i posypujemy wiórkami.
Ciasto piankowe
Przygotowujemy galaretkę poprzez rozpuszczenie każej w szklance wrzątku
Ciasto piankowe
Nakładamy masę do foremki tworząc warstwy
Ciasto piankowe
Przekładamy ciasto stawiając je do góry dnem
Ciasto piankowe
Polewą rysujemy na cieście serce i posypujemy wiórkami