Sposób przygotowania:
Ciasto piankowe z soczystym kiwi
Biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i chwilę czekamy. Dodajemy żółtka do białek i mieszamy. Wsypujemy mąkę i miksujemy do połączenia się składników - robimy to ręcznie ,albo na najniższych obrotach! Wylewamy na blachę ( robiłam na dużej ) i pieczemy ok. 20 minut / 180C.Masa: Kisiele gotujemy w 3 szklankach wody. Do gorącego wsypujemy agrestową galaretkę. Dodajemy masło i miksujemy na gładką masę. Odstawiamy do przestudzenia.Pianka: Galaretki agrestowe rozpuszczamy w mniejszej ilości wody niż to pisze na opakowaniu ( ja w 2 szklankach ). Śmietanę 36 % ubijamy na sztywno. Ostudzony biszkopt kroimy wzdłuż. Jedną częśc smarujemy masą. Układamy na niej plasterki kiwi. Przykrywamy drugim ciastem. Przykrywamy pianką śmietanowo - agrestową. Dekorujemy plasterkami kiwi. Wkładamy do lodówki ( najlepiej na noc! )
julcia12437
monikaT83
paulisia_elk
lukrowanepierniczki