Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ciasto piegus

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem

Ciasto piegus

Składniki:

Ciasto piegus

 

  • 35 dag mąka,
  • 4 szt jajka,
  • 25 dag maslo,
  • 1,5 szkl cukier puder,
  • 1 szkl mleko,
  • 1 szkl mak,
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki aromat migdałowy,
  • 2 łyżeczki cukier waniliowy

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto piegus
Mleko z masłem zagotować, ostudzić. Żółtka z cukrem pudem i cukrem waniliowym utrzeć do białości, połączyć z mąka wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie wlać mleko z masłem, wsypać mak, dodać aromat i sztywno ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut w temp 180 stopni.