Sposób przygotowania:
Ciasto „piegus” z bakaliami
Mleko zagotować z makiem i margaryną. Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem, dodać do ciepłej, ale nie gorącej masy makowej, wymieszać. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Bakalie obtoczyć w mące, dodać do ciasta. Białka ubić ze szczypta soli na sztywną pianę, połączyć z ciastem, delikatnie wymieszać.
Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy, piec w rozgrzanym do 180-200°C piekarniku około 40-50 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto makowe polukrować lub polać dowolną polewą.
Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy, piec w rozgrzanym do 180-200°C piekarniku około 40-50 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto makowe polukrować lub polać dowolną polewą.