Ciasto „piegus” z bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mleko zagotować z makiem i margaryną. Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem, dodać do ciepłej, ale nie gorącej masy makowej,

Ciasto „piegus” z bakaliami

Składniki:

Ciasto „piegus” z bakaliami

 

  • 5 jajek,
  • 25 dag margaryny,
  • 1 szklanka maku,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1-2 szklanki mąki,
  • dowolne bakalie.

Sposób przygotowania:

Ciasto „piegus” z bakaliami
Mleko zagotować z makiem i margaryną. Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem, dodać do ciepłej, ale nie gorącej masy makowej, wymieszać. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Bakalie obtoczyć w mące, dodać do ciasta. Białka ubić ze szczypta soli na sztywną pianę, połączyć z ciastem, delikatnie wymieszać.

Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy, piec w rozgrzanym do 180-200°C piekarniku około 40-50 minut.

Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto makowe polukrować lub polać dowolną polewą.