ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Ciasto piernikowe z gruszkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto ucierane z przyprawą do piernika i z połówkami soczystych gruszek jest bardzo smaczne,łatwe i szybkie.

Ciasto piernikowe z gruszkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto piernikowe z gruszkami

 

  • jajka 4 sztuki,
  • cukier 3/4 szklanki,
  • margaryna miękka 15 dag,
  • mąka tortowa 2 szklanki,
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
  • przyprawa do piernika 1 opakowanie,
  • gruszki miękkie 6 sztuk średnie,
  • czekolada gorzka 100 gram

Sposób przygotowania:

Ciasto piernikowe z gruszkami

ETAP 1:

Ciasto piernikowe z gruszkami
Masa ma być grudkowata po zmiksowaniu mikserem.

Miękką margarynę, jajka, cukier, przyprawę do piernika mikserem utrzeć do spienienia, masa ma być grudkowata.

ETAP 2:

Ciasto piernikowe z gruszkami
Masa po zmiksowaniu z mąką będzie gładka.

Do masy wsypać mąkę, proszek do pieczenia i mikserem połączyć składniki.

ETAP 3:

Ciasto piernikowe z gruszkami
Gruszki obrać przed pieczeniem,mocno nie ściemnieją.

Forma silikonowa 25x25 cm, ciasto przełożyć do formy, powkładać połówki gruszek bez skórki, bez gniazdek nasiennych.

ETAP 4:

Ciasto piernikowe z gruszkami

Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 45 minut, do suchego patyczka.

ETAP 5:

Ciasto piernikowe z gruszkami

Wystudzone ciasto wyjąć z formy, polać stopioną czekoladą.


Tagi:

gruszki ciasto