aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Ciasto piernikowe z bezową wkładką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
  • KALORIE: 280
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto piernikowe z bezową wkładką- apetyczne ciasto w sam raz na Święta i każdą większą okazję, polecam gorąco!

Ciasto piernikowe z bezową wkładką

Składniki:

Ciasto piernikowe z bezową wkładką

 

  • Ciasto:
  • 3 łyżki miodu
  • 0,5 margaryny
  • 1 szkl cukru
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka sody
  • 0,5 szkl śmietany
  • 0,5 przyprawy do piernika
  • 1,5 łyżki kakao
  • 50 dag mąki
  • Wiśnie, rodzynki
  • Wkładka:
  • 1 szkl białek
  • 10 dag maku
  • 10 dag kokosu
  • 1,5 szkl cukru
  • Krem:
  • 0,5 litra mleka
  • 5 łyżek grysiku
  • 1 1/3 masła
  • Sok z cytryny do smaku
  • Olejek pomarańczowy do smaku
  • Dodatkowo:
  • Powidło

Sposób przygotowania:

Ciasto piernikowe z bezową wkładką
Ciasto:

Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą, dodajemy na końcu wiśnie i rodzynki według uznania. Pozostawiamy ciasto na 3 dni. Następnie wykładamy do dwóch foremek o wymiarze 25/36 i pieczemy do 20 minut w 180 stopniach. Zimne ponczujemy.

Wkładka:

Białka ubijamy z cukrem, wsypujemy wiórki koksowe i mak. Pieczemy do 40minut. Krem: Na mleku z cukrem gotujemy grysik. Studzimy go i ucieramy z masłem z sokiem i olejkiem.

Przełożenie ciasta:

Ciasto- powidło- krem- wkładka- krem- ciasto- dekorujemy polewą