SUPERPRZEPIS

Piernik z musem gruszkowym

  • 5
  • EwelinaP
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 4/5 głosów: 15
Piernik z musem gruszkowym Więcej zdjęć (3)

Ciasto piernikowe z orzeźwiającym musem z gruszek połączone z masą śmietanową z dodatkiem mascarpone to idealny pomysł na „małe, słodkie co nieco”.

Składniki:

Piernik z musem gruszkowym

 

 

  • Woda do gotowania gruszek
  • 5 gruszek
  • 1/2 litra wody
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 laski cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • sok z połowy cytryny

 

 

  • Poncz
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 30ml likieru amaretto
  • 100ml wrzątku

 

 

  • Mus gruszkowy
  • 600 g gruszki pozbawionej gniazda nasiennego
  • 125ml wody
  • 2 gruszkowe galaretki

 

  • Dodatkowo
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 3 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Piernik z musem gruszkowym

1. Woda do gruszek

Piernik z musem gruszkowym
gruszki obrać ugotować, a następnie ułozyć na cieście

Gruszki obrać, pozbawić gniazd nasiennych, zostawić ogonki i przekroić
w poziomie na dwie części. Do garnka wlać wodę, sok z cytryny, dodać anyż, cynamon, cukier i zagotować. Do wrzątku dodać połówki gruszek, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu około 10 minut. Po tym czasie wyjąć gruszki przełożyć do sitka żeby dokładnie odciekły.

2. Ciasto piernikowe

Piernik z musem gruszkowym
składniki na ciasto piernikowe zmiksować mikserem do uzyskania jednolitego ciasta

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując dodać śmietanę, rozpuszczone i wystudzone masło oraz miód. Następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i przyprawą do piernika. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do okrągłej formy o średnicy 23 cm wysmarowanej oliwą i posypanej manną. Na wierzchu ułożyć połówki ugotowanych gruszek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut. Wystudzić i przekroić na dwa blaty.

3. Masa śmietanowa

Piernik z musem gruszkowym
śmietanę ubić a następnie wyłożyć na ciasto

Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Następnie dodać żelatynę rozrobioną w mleku. W drugim naczyniu na szybkich obrotach zmiksować mascarpone stopniowo dodając ubitą śmietanę. Całość dokładnie wymieszać.

4. Mus gruszkowy

Piernik z musem gruszkowym
gruszki gotujemy następnie blendujemy i wsypujemy galaretkę

Obrane gruszki pokroić w kostkę, przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować około 10 minut. Następnie wsypać galaretki, dokładnie wymieszać i całość zblenderować. Odstawić do lekkiego stężenia.

5. Poncz

Piernik z musem gruszkowym
ciasto nasączyć

Kawę rozpuścić we wrzątku, wystudzić, dodać amaretto i dokładnie wymieszać.

ETAP 6:

Piernik z musem gruszkowym
wyłożyć drugą połowę masy

6. Do formy przełożyć jeden blat ciasta, nasączyć ponczem, następnie wyłożyć połowę masy śmietanowej, wylać mus gruszkowy i wstawić do lodówki
na około 40 minut. Po tym czasie wyłożyć pozostałą ilość masy śmietanowej, przykryć ciastem, nasączyć ponczem. Na wierzchu polać rozpuszczoną w mleku mleczną czekoladą.

Tagi:

ciasto piernik