haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Czerwona pasta curry łagodna

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Możesz ją kupić w sklepie, ale lepiej smakuje ta zrobiona w domu. Ja zrobiłam moją, kiedy zorientowałam się, że sklepy już zamknięte, a ja właśnie zabrałam się do gotowania kolacji po tajsku!

Czerwona pasta curry łagodna Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czerwona pasta curry łagodna

 

  • 1 papryka chili medium
  • 1 czerwona papryka
  • 2 cebule dymki lub 1 średnia cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • skóra starta z 1 limonki
  • 3 cm kawałek imbiru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki kolendry
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki słodkiej sproszkowanej papryki
  • 1 łyżeczka sproszkowanej chili

Sposób przygotowania:

Czerwona pasta curry łagodna
1. Kmin rzymski i ziarna kolendry uprażyłam na sucho.

2. Obie papryki oczyściłam z nasion i pokroiłam (niezbyt starannie, bo będą zmiksowane), cebulki i imbir obrałam i również rozdrobniłam. Z czosnku zdjęłam łupiny, a z limonki starłam skórkę.

3. Wszystkie składniki umieściłam w blenderze, dodałam sproszkowana paprykę słodka i ostrą, kmin i kolendrę, sól oraz olej (można dodać tez trawę cytrynową) i wszystko zmiksowałam na gładka masę.
Czerwona pasta curry łagodna
Kmin rzymski i kolendrę uprazyłam na suchej patelni.
Czerwona pasta curry łagodna
Oczyszczone warzywa umieścilam w blenderze.
Czerwona pasta curry łagodna
Składniki zmiksowałam aż do uzyskania gładkiej masy.
Czerwona pasta curry łagodna
Czerwona pasta curry doskonale pasuje do dań tajskich.

Tagi:

curry pasta