pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Ciasto pierogowe elastyczne

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

pierogi zrobione z tego ciasta są miękkie i elastyczne

Ciasto pierogowe elastyczne Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto pierogowe elastyczne

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto pierogowe elastyczne
Do mąki przesianej przez sito dodajemy gorące mleko, solimy i mieszamy. Odstawiamy na kilka minut i dolewamy ciepła wodę i wyrabiamy energicznie ciasto. Odczekujemy znowu kilka minut i dodajemy masło sklarowane i ponownie ugniatamy ciasto. Odstawiamy ciasto na 15-20 minut i wałkujemy. Następnie za pomocą szklanki odciskamy „kółeczka” i nadziewamy ulubionym nadzieniem. Podana ilość składników jest na ok. 25-30 pierogów.
Ciasto pierogowe elastyczne
Zawinięte pierogi