Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Ciasto pijak

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Znane i smaczne ciasto z alkoholem

Ciasto pijak

Składniki:

Ciasto pijak

 

  • Ciasto makowo-kokosowe:
  • 6 białek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki suchego maku
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • Masa budyniowa:
  • 0,5 l mleka
  • 1 kostka masła
  • 1 budyń waniliowy
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • Polewa:
  • 1/3 kostki margaryny
  • 3 łyzki kakao
  • 3 łyzki cukru pudru
  • 5 łyżek mleka
  • Reszta:
  • Okrągłe biszkopty
  • 1 szklanka wódki
  • Dzem porzeczkowy
  • Płatki migdalowe

 

Sposób przygotowania:

Ciasto pijak
Białka ubić na sztywna pianę. Dodać cukier, mak i wiórki kokosowe, a następnie delikatnie wymieszać. Piec w 180 stopniach przez ok. 20 minut. Budyń ugotowac na mleku. Ostudzić. Masło utrzec na puszystą masę. Dodać cukier puder i budyń. Zmiksować. Biszkopty nasączyć w wódce. Ciasto makowo-kokosowe posmarować dżemem porzeczkowym. Następnie rozłożyć masę. Na masie rozłożyc biszkopty nasaczone w wódce. Margaryne rozpuścić z mlekiem. Dodac kakao i cukier. Podgrzewac energicznie mieszając. Lekko przestudzić i polać na masie. Posypac płatkami migdałowymi.