Sposób przygotowania:
Ciasto Pijak wg ejla
Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier, potem dodawać po jednym żółtku. Mąki przesiać przez sitko wraz z proszkiem do pieczenia. Do białek dodawać powoli obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i po łyżce wody i lekko wymieszać. Ciasto wylać na blachę i piec ok.25-30 min w temp.160-170 stopni. Po upieczeniu ostudzić.
Masa: Mak sparzyć wrzątkiem i zmielić 2 razy. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puch, dodawać po łyżce zmielonego maku, a na koniec aromat migdałowy.
Wykończenie: Biszkopt nasączyć ponczem. Wyłożyć na niego masę makową. Na masie układać biszkopty nasączone w wódce. Polać polewą czekoladową. Biszkopt można również posmarować ciemnym dżemem.
Masa: Mak sparzyć wrzątkiem i zmielić 2 razy. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puch, dodawać po łyżce zmielonego maku, a na koniec aromat migdałowy.
Wykończenie: Biszkopt nasączyć ponczem. Wyłożyć na niego masę makową. Na masie układać biszkopty nasączone w wódce. Polać polewą czekoladową. Biszkopt można również posmarować ciemnym dżemem.
misia53
luna
eli_555
kinga