Ciasto Pijak wg ejla

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Trochę się przy nim napracowałam, ale warto było - efekt gwarantowany!

Ciasto Pijak wg ejla

Składniki:

Ciasto Pijak wg ejla

 

 

  • Poncz:
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • kilka kropel soku z cytryny
  • kilka kropel aromatu migdałowego

 

  • Masa:
  • 1 szklanka suchego maku
  • kostka margaryny Kasi
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • kilka kropel aromatu migdałowego

 

  • Dodatkowo:
  • okrągłe biszkopty
  • wódka
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Ciasto Pijak wg ejla
Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier, potem dodawać po jednym żółtku. Mąki przesiać przez sitko wraz z proszkiem do pieczenia. Do białek dodawać powoli obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i po łyżce wody i lekko wymieszać. Ciasto wylać na blachę i piec ok.25-30 min w temp.160-170 stopni. Po upieczeniu ostudzić.

Masa: Mak sparzyć wrzątkiem i zmielić 2 razy. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puch, dodawać po łyżce zmielonego maku, a na koniec aromat migdałowy.

Wykończenie: Biszkopt nasączyć ponczem. Wyłożyć na niego masę makową. Na masie układać biszkopty nasączone w wódce. Polać polewą czekoladową. Biszkopt można również posmarować ciemnym dżemem.

Tagi:

biszkopt mak