Sposób przygotowania:
Ciasto pijane wiśnie z czekoladą nutą
biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek ubijamy ze szczyptą soli , dodajemy porcjami cukier i żółtka , na koniec przesianą mąkę , kakao i proszek do pieczenia , Wlewamy na blachę wyłożoną papierem pieczemy 30 min w 180 *C.
Po ostudzeniu przecinamy na 3 równe części.
masa:
Wiśnie zalewamy spirytusem najlepiej dzień wcześniej , aby nabrały smaku alkoholu . Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej . Zimną śmietanę ubić z cukrem pudrem , serek wymieszać z przestudzoną czekoladą , wymieszać delikatnie z ubitą śmietaną , na koniec dodać odsączone wiśnie.
| część biszkoptu posmarować 1/3 masy , przykryć II częścią , posmarować 1/3 masy ,przykryć ||| częscią biszkoptu , posmarować resztą masy udekorować startą czekoladą odstawić do lodówki na kilka godzin.
Białka oddzielamy od żółtek ubijamy ze szczyptą soli , dodajemy porcjami cukier i żółtka , na koniec przesianą mąkę , kakao i proszek do pieczenia , Wlewamy na blachę wyłożoną papierem pieczemy 30 min w 180 *C.
Po ostudzeniu przecinamy na 3 równe części.
masa:
Wiśnie zalewamy spirytusem najlepiej dzień wcześniej , aby nabrały smaku alkoholu . Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej . Zimną śmietanę ubić z cukrem pudrem , serek wymieszać z przestudzoną czekoladą , wymieszać delikatnie z ubitą śmietaną , na koniec dodać odsączone wiśnie.
| część biszkoptu posmarować 1/3 masy , przykryć II częścią , posmarować 1/3 masy ,przykryć ||| częscią biszkoptu , posmarować resztą masy udekorować startą czekoladą odstawić do lodówki na kilka godzin.