Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Pijany Franek

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

uwielbiam to ciasto! mocno alkoholowe

Pijany Franek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pijany Franek

 

  • Ciasto:
  • 6 białek
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 szklanka maku
  • 15 dag kokosu
  • 1 łyżkja mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

 

  • Dodatki:
  • 0,5 szklanki spirytusu
  • biszkopty okrągłe
  • Powidła
  • 0,5 czekolady mlecznej
  • 0,5 czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania:

Pijany Franek
Białka ubijamy, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Następnie dodajemy mak zmieszany z mąka i proszkiem i dokładnie mieszamy. Wykladamy na wysmarowaną blaszke i pieczemy ok. 30 minut

Mąki z cukrem i żółtkami rozrabiamy z mlekiem, a następnie gotujemy budyn ciągle mieszając. Ostudzony miksujemy z masłem

Układanie: ciasto makowe smarujemy cienką warstwą kremu następnie smarujemy na to dosc dużą ilosc powideł (prawie cały sloiczek). biszkopty namaczamy w wódce lub rozcieńczonym spirytusie i scisle układamy na ciescie. na biszkoptach rozkładamy pozostałą częśc kremu czekolady rozpuszczamy z dodatkiem mleka i polewamy nia krem.
Pijany Franek
sposób ukladania herbatnikow
Pijany Franek
nakładanie kremu
Pijany Franek
wygląd ciasta w całości
Pijany Franek
ciasto jest mocno alkoholowe :)