lena

lena

Szef Kuchni
[Przepisów: 53]

Pijany murzyn pod pierzyną

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Jeśli chcemy mieć trzeźwego murzyna,wystarczy wiśnie z kompotu odsączyć i rozłożyć na cieście bez zalewania ich wódką:)

Pijany murzyn pod pierzyną

Składniki:

Pijany murzyn pod pierzyną

 

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki
  • Do przełożenia ciasta:
  • 1 kg wiśni bez pestek(świeże,mrożone,z kompotu)
  • 1 litr śmietany 30%lub 36%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 2 opakowania galaretki wiśniowej
  • 1 szklanka wódki

 

 

Sposób przygotowania:

Pijany murzyn pod pierzyną
Wiśnie wcześniej zalać wódką na 2 godziny. Jajka utrzeć z cukrem,w trakcie ucierania dodawać mąkę, cukier waniliowy, kakao, sodę, proszek do pieczenia i na koniec ucierania olej. W szerokiej blaszce wysmarowanej margaryną i oprószoną tartą bułką upiec ciasto w temp. około 200 stopni C. Po upieczeniu, ciasto wystudzić, ściąć wierzch ciasta i pokruszyć do miski. Wiśnie osączone wyłożyć na ciasto, na wiśnie wyłożyć lekko tężejącą galaretkę. Ubić śmietanę z łyżeczką cukru pudru i wyłożyć na galaretkę. Na śmietanę posypać pokruszone ciasto z miski.