szewczyk

szewczyk

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 101]

ciasto placek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

jest to nietrudne ciasto, przekąska, nazwałam je plackiem ponieważ jest bardzo niskie,za to krojone w spore kwadraty;

ciasto placek

Składniki:

ciasto placek

 

  • około 2 szklanek mąki
  • 5 czubatych łyżek delmy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 żółtko
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 mały słoiczek domowych konfitur jabłkowych (po malutkim przecierze pomidorowym), - może być zamiennie inna konfitura
  • 1 budyń karmelowy DR OETKER
  • dodatkowy cukier do dosłodzenia budyniu
  • mleko do budyniu
  • mleko do zagniecenia ciasta
  • masło i bułka tarta do wysmarowania blachy

 

Sposób przygotowania:

ciasto placek
blachę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą,odstawiamy; wyrabiamy ciasto,na stolnicy wysypujemy mąkę, ugniatamy ją z masłem,proszkiem do pieczenia,cukrem i cukrem waniliowym;całość ugniatamy na gładkie ciasto,w razie potrzeby dolewamy mleka do ciasta by sprawniej ugnieść,również dodajemy jedno spore żółtko jaja kurzego;Ciasto rozwałkujemy na jak najcieńszy placek, kroimy go na pół - dwie części. Jeden z placków wykładamy na blachę, wysmarowujemy dżemem; budyń przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, dodatkowo dosładzamy; Gotowym budyniem polewamy ciasto, na którym już jest dżem.Przykrywamy drugim plackiem.Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 40-50 minut w temperaturze 180 stopni. 2 lub 3 razy otwieramy piekarnik podczas pieczenia;