Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Ciasto Pleśniak

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszne ciasto z dodatkiem bakalii. Może troszkę trzeba się "pobawić" z jego przyrządzeniem, ale naprawdę warto. Jest znakomite w smaku.

Ciasto Pleśniak

Składniki:

Ciasto Pleśniak

 

  • 2 kostki masła
  • 60 dkg mąki
  • 20 dkg cukru pudru
  • 5 łyżek cukru
  • 4 jaja
  • 1 słoik dżemu porzeczkowego
  • 3 łyżki kakao
  • 30 dkg orzechów
  • 20 dkg rodzynek

Sposób przygotowania:

Ciasto Pleśniak
Żółtka oddzielić od białek. Z żółtek, masła i cukru pudru wyrobić jednolitą masę. Podzielić na 3 części. Jedną część wymieszać z kakao, jedną zamrozić, a jedną wyłożyć na natłuszczoną blaszkę. Na ciasto na blaszce rozsmarować dżem, na to rozwałkować i wyłożyć ciasto z kakao. Posypać bakaliami. Z białek i cukru ubić pianę , wylać na bakalie. Na to rozsypać starte na grubych oczkach ciasto z zamrażalnika. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i upiec.