Sathi

Sathi

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Ciasto po żydowsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Szybkie ciasto z dodatkiem sezonowych owoców - śliwek i jabłek. W sam raz do popołudniowej kawy, podczas mglistego, jesiennego dnia.

Ciasto po żydowsku

Składniki:

Ciasto po żydowsku

 

  • około 1,5 szklanki cukru
  • 250 gram margaryny/masła
  • około 2 szklanek mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 4 jajka
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu rumowego
  • kilka śliwek, 1-2 jabłka
  • migdały

Sposób przygotowania:

Ciasto po żydowsku
Oddzielamy żółtka od białek. Owoce kroimy na drobne kawałki. Natłuszczamy formę. Cukier, kakao i margarynę rozpuszczamy w rondelku. Studzimy i odlewamy połowę na zrobienie później polewy. Do masy, która nam została dodajemy, mieszając cały czas, 4 żółtka, proszek do pieczenia, mąkę. Pozostałe z jajek białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy, mieszając, z masą. Następnie dodajemy jeszcze owoce i aromat, mieszamy i przelewamy wszystko do natłuszczonej wcześniej formy. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni C i pieczemy w nim ciasto przez około 50 - 60 minut. Po wyjęciu polewamy przygotowaną polewą i posypujemy migdałami.