zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2415]

Ciasto poduszkowiec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo szybkie w przygotowaniu i smaczne ciasto. Przepis krążący w sieci. Miałam obawy czy ser nie opadnie ale wyszło super.

Ciasto poduszkowiec Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto poduszkowiec

 

  • 3 duże jajka
  • 3/4 szk cukru
  • 1 i 1/4 szk mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka karobu
  • 100 ml oleju
  • 100 ml wody gazowanej

 

  • 300 g półtłustego twarogu
  • 1/2 budyniu waniliowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/4 szk cukru

Sposób przygotowania:

Ciasto poduszkowiec
Jajka ubić na puch z cukrem. Potem dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, kakao i karobem i wymieszać. Następnie dodać olej i wodę, wymieszać ciasto i przełożyć do blaszki o wymiarach 38 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Twaróg utrzeć z cukrem i budyniem oraz ekstraktem na gładką masę. Przełożyć masę do rękawa cukierniczego i wyciskać ją na cieście robiąc kratkę.

Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec poduszkowca 40 minut.

Po upieczeniu ciasto wystudzić.
Ciasto poduszkowiec
przygotowane ciasto wylać do blaszki z papierem do pieczenia
Ciasto poduszkowiec
na cieście zrobić kratkę z masy serowej.
Ciasto poduszkowiec
ciasto piec 40 minut w temperaturze 180 stopni