Sposób przygotowania:
Ciasto z ptasim mleczkiemBiszkopt
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Na koniec ubijania dodać powoli cukry i ubijać aż piana będzie błyszcząca. Następnie dodawać do piany po jednym żółtku.
Mąki przesiać z proszkiem i kakao i dodać partiami do masy jajecznej. Ciasto przelać do tortownic o wymiarach 25x25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 20 min w temp. 170 stopni. Wystudzić i przekroić na 2 równe blaty.
krem budyniowy
W 1/4 szkl. mleka rozpuścić budynie i cukier. Resztę zagotować i wlać zawiesinę budyniową. Gotować aż zgęstnieje. Wystudzić. Zimny budyń zmiksować z miękkim masłem. Pierwszy blat biszkoptu posmarować dżemem porzeczkowym. Wyłożyć krem budyniowy. Wstawić do lodówki.
Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody. Wystudzić i wstawić do lodówki aby zgęstniała. Na budyniu ułożyć pasy ptasiego mleczka, a pomiędzy nimi wyłożyć pasy z galaretki. Przykryć kremem adwokatowym. Położyć drugi blat biszkoptu.
Czekolady rozpuścić z masłem i rozsmarować na cieście.
Schłodzić w lodówce.