WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Ciasto z ptasim mleczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Czekoladowe ciasto z dwoma rodzajami kremów i wkładką z ptasiego mleczka i galaretki. Całość polana polewą z czekolady.

Ciasto z ptasim mleczkiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto z ptasim mleczkiem

Biszkopt

  • 4 jajka
  • 0,5szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 pełna łyżka mąki pszennej tortowej
  • 1 cukier waniliowy 16g
  • 9 płaskich łyżek cukru zwykłego
  • kilka kropel zapachu waniliowego
  • 2 łyżki gorzkiego ciemnego kakao
  • szczypta soli
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Krem budyniowy

  • 2 budynie waniliowe
  • 0,5l mleka
  • 1 cukier waniliowy 16g
  • 4 łyżki cukru zwykłego
  • ok. 120-130g miękkiego masła

Dodatkowo

  • 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
  • ok. 400 g gotowego kremu adwokatowego
  • 1 opakowanie ptasiego mleczka o smaku waniliowym
  • 2 galaretki truskawkowe

Polewa

  • 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 0,5 tabliczki mlecznej czekolady
  • 60g masła lub margaryny

Sposób przygotowania:

Ciasto z ptasim mleczkiem

Biszkopt

Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Na koniec ubijania dodać powoli cukry i ubijać aż piana będzie błyszcząca. Następnie dodawać do piany po jednym żółtku.

Mąki przesiać z proszkiem i kakao i dodać partiami do masy jajecznej. Ciasto przelać do tortownic o wymiarach 25x25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 20 min w temp. 170 stopni. Wystudzić i przekroić na 2 równe blaty.

krem budyniowy

W 1/4 szkl. mleka rozpuścić budynie i cukier. Resztę zagotować i wlać zawiesinę budyniową. Gotować aż zgęstnieje. Wystudzić. Zimny budyń zmiksować z miękkim masłem. Pierwszy blat biszkoptu posmarować dżemem porzeczkowym. Wyłożyć krem budyniowy. Wstawić do lodówki.

Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody. Wystudzić i wstawić do lodówki aby zgęstniała. Na budyniu ułożyć pasy ptasiego mleczka, a pomiędzy nimi wyłożyć pasy z galaretki. Przykryć kremem adwokatowym. Położyć drugi blat biszkoptu.

Czekolady rozpuścić z masłem i rozsmarować na cieście.

Schłodzić w lodówce.

Ciasto z ptasim mleczkiem
Ciasto z ptasim mleczkiem po udekorowaniu polewą