lipka02

lipka02

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1186]

Ciasto podwieczorkowe z porzeczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Ciasto podwieczorkowe z porzeczkami

Ciasto podwieczorkowe z porzeczkami

Składniki:

Ciasto podwieczorkowe z porzeczkami

 

  • 25 dag czerwonych porzeczek
  • 3 łyżki żelatyny
  • skórka z cytryny
  • 5 jaj
  • 1/2 szkl cukru
  • 1/2 kg cukru żelującego
  • 6 łyżek mąki
  • szczypta proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Ciasto podwieczorkowe z porzeczkami
Białka ubij na pianę.Żółtka utrzyj ze zwykłym cukrem,do żółtek dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia oraz ubitą pianę.Ciasto wylej do formy i piecz około 35 minut w 180 stopniach.Ostudź,przekrój na pół.Porzeczki umyj,osusz,przebierz i zalej 1/2 l wody,wsyp do nich cukier żelujący i gotuj.Na końcu dodaj żelatynę.Masę zmiksuj,połącz ze startą skórką z cytryny.Musem przełóż ciasto,część owoców posmaruj także na wierzchu ciasta.