Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Ciasto podwójnie jagodowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dla smakoszy borówek to wprost idealne ciasto. Biszkopt przykryty jagodową konfiturą z galaretką,masa budyniowa,warstwa herbatników,kajmak,warstwa herbatników,bita śmietana ,borówki,galaretka jagodowa.

Ciasto podwójnie jagodowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto podwójnie jagodowe

Na warstwę jagodową

  • 1,5 szkl. borówek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 galaretka jagodowa

Na masą

  • 1/2 l mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 kostka masła

Na bitą śmietaną

  • 250 ml śmietany tortowej 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 galaretka jagodowa

Na wierzch

Dodatkowo

  • 1 biszkopt upieczony na tradycyjnej prostokątnej blaszce z 4 jajek
  • odrobina ponczu z osłodzonej herbaty i cytryny
  • duża paczka herbatników
  • 1 puszka kajmaku

Sposób przygotowania:

Ciasto podwójnie jagodowe

Przygotowanie warstwy z jagodami

Owoce oczyścić, przebrać przepłukać pod bieżącą wodą.

Włożyć do rondelka,dodać cukier i rozgotować. Mieszając od czasu do czasu smażyć ok.20 min.

Ściągnąć z ognia i wystudzić.

W 1/2 szkl. przegotowanej gorącej wody rozpuścić galaretkę . Pozostawić do lekkiego stężenia.

Tężejącą połączyć z jagodami. Wymieszać.

Przygotowanie masy

Zagotować 1 i 1/2 szkl. mleka z cukrem. W 1/2 szkl. mleka rozpuścić budynie i roztrzepać dokładnie z żółtkami.

Wlać na gotujące się mleko. Mieszając ugotować gęsty budyń. Następnie ściągamy z ognia.
Pozostawiamy do przestudzenia.

Masło utrzeć na puch. Ciągle ucierając dodawać do masła po łyżce zimnego budyniu.

Przygotowanie bitej śmietany

Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl. gorącej wody. Pozostawić do lekkiego stężenia.

Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno.

Na koniec ubijania dodajemy stopniowo tężejącą galaretkę.

Przygotowanie wierzchu

Owoce oczyścić, przebrać,opłukać pod bieżącą wodą,dobrze odsączyć z wody.

Galaretki jagodowe rozpuścić w 3,5 szkl. gorącej wody. Pozostawić do lekkiego stężenia.

Składanie ciasta

Na spód układamy nasączony gotowy biszkopt.

Na biszkopt wykładamy tężejącą galaretkę ze smażonymi jagodami. Wkładamy na chwilę do lodówki aby warstwa dobrze stężała.

Następnie wykładamy masą budyniową.Na masie układamy warstwę herbatników,na herbatnikach rozsmarowujemy puszkę kajmaku. Następnie układamy warstwę herbatników.

Na herbatnikach rozsmarowujemy warstwę z bitej śmietany.

Następnie wykładamy owoce i zalewamy resztą tężejących galaretek.

Wkładamy na kilka godzin do lodówki

Ciasto podwójnie jagodowe
Ciasto podwójnie jagodowe z masą i kajmakiem

Tagi:

ciasto deser