Sposób przygotowania:
Ciasto podwójnie jagodowePrzygotowanie warstwy z jagodami
Owoce oczyścić, przebrać przepłukać pod bieżącą wodą.
Włożyć do rondelka,dodać cukier i rozgotować. Mieszając od czasu do czasu smażyć ok.20 min.
Ściągnąć z ognia i wystudzić.
W 1/2 szkl. przegotowanej gorącej wody rozpuścić galaretkę . Pozostawić do lekkiego stężenia.
Tężejącą połączyć z jagodami. Wymieszać.
Przygotowanie masy
Zagotować 1 i 1/2 szkl. mleka z cukrem. W 1/2 szkl. mleka rozpuścić budynie i roztrzepać dokładnie z żółtkami.
Wlać na gotujące się mleko. Mieszając ugotować gęsty budyń. Następnie ściągamy z ognia.
Pozostawiamy do przestudzenia.
Masło utrzeć na puch. Ciągle ucierając dodawać do masła po łyżce zimnego budyniu.
Przygotowanie bitej śmietany
Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl. gorącej wody. Pozostawić do lekkiego stężenia.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno.
Na koniec ubijania dodajemy stopniowo tężejącą galaretkę.
Przygotowanie wierzchu
Owoce oczyścić, przebrać,opłukać pod bieżącą wodą,dobrze odsączyć z wody.
Galaretki jagodowe rozpuścić w 3,5 szkl. gorącej wody. Pozostawić do lekkiego stężenia.
Składanie ciasta
Na spód układamy nasączony gotowy biszkopt.
Na biszkopt wykładamy tężejącą galaretkę ze smażonymi jagodami. Wkładamy na chwilę do lodówki aby warstwa dobrze stężała.
Następnie wykładamy masą budyniową.Na masie układamy warstwę herbatników,na herbatnikach rozsmarowujemy puszkę kajmaku. Następnie układamy warstwę herbatników.
Na herbatnikach rozsmarowujemy warstwę z bitej śmietany.
Następnie wykładamy owoce i zalewamy resztą tężejących galaretek.
Wkładamy na kilka godzin do lodówki