katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Ciasto podwójnie truskawkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciasto z truskawkami i kremem . .

     Ciasto podwójnie truskawkowe

Składniki:

Ciasto podwójnie truskawkowe

 

 

  • ciasto

 

  • jajka 6 szt
  • mąka 2 szkl
  • woda 2 łyżki
  • cukier 1 szkl
  • cukier waniliowy 1 op
  • proszek do pieczenia 1 1/2 łyżeczki

 

Sposób przygotowania:

Ciasto podwójnie truskawkowe
Truskawki obieramy z szypułek, płuczemy i osączamy na sicie. Galaretki rozpuszczamy w 3 szkl gorącej wody. Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę, dodajemy wodę i mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Wykładamy ciasto na przygotowaną blaszkę. Połowę osuszonych truskawek oprószamy mąką i wykładamy na ciasto. Pieczemy 35- 40 min w tem. 180 stopni. Budynie gotujemy na mleku z dodatkiem cukru.Studzimy. Miksujemy albo ucieramy z masłem . Masę budyniową Trzeba wyłożyć na wystudzone ciasto wyrównując wgłębienia po truskawkach. Na masie układamy pozostałe truskawki i zalewamy tężejącą galaretką.