Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Ciasto Porterowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Nietypowe ciasto czekoladowe bo pieczone na ciemnym piwie Porter, to piwo o mocnym palonym smaku idealnie komponuje nie z czekoladą.

Ciasto Porterowe

Składniki:

Ciasto Porterowe

 

  • 130ml piwa Porter
  • 100g mąki
  • 100g masła
  • 100g cukru
  • 50g gorzkiej czekolady
  • łyżka kakao
  • 2 jajka
  • pół łyżeczki sody
  • KREM:
  • 200ml śmietanki 30%
  • łyżeczka żelatyny
  • 3 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Ciasto Porterowe
Piwo podgrzej, masło rozpuść z czekoladą i kakaem, potem powoli dolewaj ciepłe piwo, całość ostudź. Białka oddziel od żółtek i ubij je z cukrem na sztywno, do masy piwnej dodaj żółtka, mąkę i sodę, a na koniec pianę z białek. Ciasto przelej do małej tortownicy lub keksówki i piecz 50min w 180stop. Na ostudzone ciasto wyłóż ubitą śmietanę.