VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Ciasto porzeczkowo- pomarańczowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Słodki, soczyste pomarańcze w połączeniu z kwaśnymi porzeczkami- jak dla mnie idealne smaki. Wszystkim smakowało i wszyscy byli zachwyceni....

Ciasto porzeczkowo- pomarańczowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto porzeczkowo- pomarańczowe

 

  • Na biszkopt:
  • 2 szklanki mąki
  • 6 jajek
  • kostka margaryny (250 g)
  • 0,5 szklanki wody
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • odrobina soli

 

  • Masa:
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 2 pomarańczowe galaretki
  • słoiczek dżemu porzeczkowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • pół puszki kremu krówkowego (kajmaku)
  • 1 pomarańcza

 

  • Polewa
  • 10-15 krówek z czekolada mleczną
  • 2-3 łyżki mleka
  • skórka z pomarańczy

Sposób przygotowania:

Ciasto porzeczkowo- pomarańczowe
1.W garnku rozpuszczamy margarynę z wodą (0,5 szklanki), 1 szklanką cukru i 2 łyżkami kakao. Doprowadzamy do gotowania i odstawiamy do wystygnięcia. Gdy już przestygnie dodajemy resztę składników- mąkę przesianą z proszkiem i żółtka- wszystko miksujemy. Osobno ubijamy białka z szczyptą soli. Białka delikatnie łączymy z masą. Przelewamy do formy (24*29 cm) i pieczemy w 180*C około 30 minut. 2.Skórkę pomarańczy ścieramy na tarce, a całą kroimy w kosteczkę. Możemy zostawić kilka plastrów do dekoracji. 3. Galaretki rozpuszczamy w szklance wrzącej wody. Odstawiamy do stężenia. 4. Wystudzony biszkopt kroimy na dwa blaty. Pierwszy smarujemy 1/2 dżemu porzeczkowego i posypujemy 1/2 pokrojonych pomarańczy, drugi smarujemy masą krówkową. 5. Śmietanę miksujemy z cukrem pudrem, stężałą galaretką, resztą dżemu porzeczkowego. Przekładamy na spód ciasta, posypujemy resztą pomarańczy. Przykrywamy drugim blatem. 6. Polewą dla ciasta są krówki z czekoladą mleczną roztopione w kąpieli wodnej z dodatkiem otartej pomarańczowej skórki.
Ciasto porzeczkowo- pomarańczowe
Upieczony biszkopt wyjmujemy z formy, kładziemy na ściereczkę i czekamy aż wystygnie
Ciasto porzeczkowo- pomarańczowe
Skórkę z pomarańczy ścieramy, resztę kroimy w kosteczkę
Ciasto porzeczkowo- pomarańczowe
Tak wygląda cała blaszka tego pysznego ciasta