anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Ciasto pomarańczowo-bananowe

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Na deser mamy bardzo smaczne biszkoptowe ciasto pomarańczowo-bananowe z bitą śmietaną posypane startą mleczną czekoladą

Ciasto pomarańczowo-bananowe

Składniki:

Ciasto pomarańczowo-bananowe

 

  • Ciasto biszkoptowe:
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 cukier waniliowy mały
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • szklanka=250 ml

 

  • Masa bananowa:
  • 4 duże dojrzałe banany
  • 250 gram masła roślinnego
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 1 szklanka wody
  • szklanka =250 ml

 

  • Masa śmietanowa:
  • 1/2 litra śmietany 30%
  • 1 duży cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wrzącej wody

 

  • Dodatkowo:
  • 1 słoik dżemu pomarańczowego, niskosłodzonego 280 gram
  • 1/2 kostki mlecznej czekolady

 

Sposób przygotowania:

Ciasto pomarańczowo-bananowe
Białka oddzielić od żółtek (jajka powinny być zimne z lodówki) dodać szczyptę soli, ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy, następnie żółtka, dalej ubijać. Na końcu dodać wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Blaszkę o wymiarach 25x40 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, piec w 180 st c około 20 min. Gotowe wystudzone ciasto, posmarować dżemem pomarańczowym, wylać na to masę bananową, wstawić na kilka minut do lodówki, żeby zastygło. Na zastygniętą masę bananową , wyłożyć bitą śmietanę i znów wstawić na kilka minut do schłodzenia. Gotowe ciasto, posypać tartą czekoladą. Wykonanie masy bananowej: Masło roślinne utrzeć z pudrem, na puszystą masę, dodawać porcjami, obrane i zmiażdżone banany.. Wszystko dokładnie utrzeć, na końcu dodać chłodną galaretkę, rozpuszczoną w 1 szklance wrzącej wody. Uwaga: Jeżeli masa zacznie się rozwarstwiać, miksujemy ją przez chwilkę blenderem, i po kłopocie. Wykonanie masy śmietanowej: Zimną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier waniliowy, a następnie chłodną żelatynę, rozpuszczoną w 1/4 szklanki wrzącej wody. Można biszkopt nasączyć ponczem, jak ktoś lubi, mój wyszedł puszysty i bardzo miękki, w połączeniu z masami i dżemem, ciasto wyszło wilgotne:)