Sposób przygotowania:
Ciasto porzeczkowo brzoskwiniowe
Żółtka oddzielić od białek, białka wstawić do lodówki.
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia.
Kasię roztopić w rondelku i ostudzić.
Żółtka utrzeć z 5 łyżkami cukru na puszystą masę.
W trakcie ucierania wlewać margarynę małą stróżką.
Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Białka ubić na sztywno z 2,5 łyżki cukru i dodać do ciasta.
Delikatnie wymieszać masę, przelać ją do tortownicy wysmarowanej Kasią i wysypanej bułką tartą.
Piec 30 minut w 180 stopniach.
Po przestudzeniu ciasta przekroić go na dwa placki.
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody.
Serek utrzeć z jogurtem, dodać dżem i chwilkę ucierać.
Dodać zimną, tężejącą galaretkę i dokładnie ze sobą połączyć.
Brzoskwinie pokroić w kostkę.
Blaty ciasta nasączyć sokiem brzoskwiniowym.
Na jeden blat wyłożyć 2/3 masy serowo dżemowej, na nią położyć 2/3 brzoskwiń.
Przykryć drugim plackiem.
Resztę masy rozprowadzić rękawem cukierniczym górę ciasta.
Na koniec wierzch ciesta posypać resztą pokrojonych brzoskwiń.
Ciasto wstawić do lodówki na około 30 minut aby się ścięło.
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia.
Kasię roztopić w rondelku i ostudzić.
Żółtka utrzeć z 5 łyżkami cukru na puszystą masę.
W trakcie ucierania wlewać margarynę małą stróżką.
Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Białka ubić na sztywno z 2,5 łyżki cukru i dodać do ciasta.
Delikatnie wymieszać masę, przelać ją do tortownicy wysmarowanej Kasią i wysypanej bułką tartą.
Piec 30 minut w 180 stopniach.
Po przestudzeniu ciasta przekroić go na dwa placki.
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody.
Serek utrzeć z jogurtem, dodać dżem i chwilkę ucierać.
Dodać zimną, tężejącą galaretkę i dokładnie ze sobą połączyć.
Brzoskwinie pokroić w kostkę.
Blaty ciasta nasączyć sokiem brzoskwiniowym.
Na jeden blat wyłożyć 2/3 masy serowo dżemowej, na nią położyć 2/3 brzoskwiń.
Przykryć drugim plackiem.
Resztę masy rozprowadzić rękawem cukierniczym górę ciasta.
Na koniec wierzch ciesta posypać resztą pokrojonych brzoskwiń.
Ciasto wstawić do lodówki na około 30 minut aby się ścięło.