zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Ciasto porzeczkowo brzoskwiniowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

ciasto na szybko..................

Ciasto porzeczkowo brzoskwiniowe

Składniki:

Ciasto porzeczkowo brzoskwiniowe

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto porzeczkowo brzoskwiniowe
Żółtka oddzielić od białek, białka wstawić do lodówki.
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia.
Kasię roztopić w rondelku i ostudzić.
Żółtka utrzeć z 5 łyżkami cukru na puszystą masę.
W trakcie ucierania wlewać margarynę małą stróżką.
Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Białka ubić na sztywno z 2,5 łyżki cukru i dodać do ciasta.
Delikatnie wymieszać masę, przelać ją do tortownicy wysmarowanej Kasią i wysypanej bułką tartą.
Piec 30 minut w 180 stopniach.
Po przestudzeniu ciasta przekroić go na dwa placki.

Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody.
Serek utrzeć z jogurtem, dodać dżem i chwilkę ucierać.
Dodać zimną, tężejącą galaretkę i dokładnie ze sobą połączyć.
Brzoskwinie pokroić w kostkę.
Blaty ciasta nasączyć sokiem brzoskwiniowym.
Na jeden blat wyłożyć 2/3 masy serowo dżemowej, na nią położyć 2/3 brzoskwiń.
Przykryć drugim plackiem.
Resztę masy rozprowadzić rękawem cukierniczym górę ciasta.
Na koniec wierzch ciesta posypać resztą pokrojonych brzoskwiń.
Ciasto wstawić do lodówki na około 30 minut aby się ścięło.