Sposób przygotowania:
Porzeczkowo malinowy torcik
Biszkopt: Jajka wbijam do miski, dodaję cukier i ubijam na puszystą masę. Mąkę przesiewam, mieszam i dodaję do jajek, delikatnie mieszam.Tortownicę średnica 23 cm, smaruję i wylewam do niej ciasto. Piekę temp 170 stopni 30 minut. Krem: Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem, na końcu dodaję serek mascarpone. 1/3 masy odkładam do lodówki. Z pozostałej zrobię krem porzeczkowy Porzeczki myję, obieram, zostawiam garstkę do dekoracji. Miksuje blenderem, przecieram przez sito. Żelatynę zalewam odrobiną zimnej wody, następnie rozpuszczam w jak najmniejszej ilości gorącej wody. Lekko schłodzoną dodaję do soku z porzeczek, i wlewam do śmietany. Robię to po jednej łyżce i mieszam. Krem na chwilę wstawiam do lodówki, uważać żeby nie ściął się za mocno. Biszkopt kroję na 3 blaty ostrym nożem. Dwie torebki herbaty zalewam 200 ml wrzącej wody i studzę. Dolny blat tortu nasączam herbatą, smaruję kremem porzeczkowym, układam na następny blat tortu, nasączam, smaruję konfiturą porzeczkową, układam kolejny blat tortu. Smaruję kremem śmietanowym. Boki tortu smaruję kremem porzeczkowym, z kremu śmietanowego robię ślimaczki. Tort dekoruję malinami, porzeczkami i truskawkami
2milutka
edytaha