ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 293]

Ciasto poświąteczne

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Po świętach zostają nam często pierniczki, które nam się nieco znudził i opatrzyły. Można je przerobić na takie oto ciasto.

Ciasto poświąteczne

Składniki:

Ciasto poświąteczne

 

  • ok 230 g pierniczków
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru

 

  • masło do wysmarowania formy

 

  • 300 ml śmietany 30%
  • 150 g kremu nutella
  • galaretka cytrynowa

 

  • galaretka cytrynowa

 

  • galaretka pomarańczowa
  • 200 g konfitury pomarańczowej z imbirem

 

  • skórka pomarańczowa do dekoracji

Sposób przygotowania:

Ciasto poświąteczne

ETAP 1:

1.
Pierniczki rozdrobnić najbardziej jak to możliwe. Każdy sposób dobry. Można zetrzeć na tarce, rozdrobnić w mikserze , przepuścić przez maszynkę do mięsa. Mielone pierniki wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić pianę. Usztywnić cukrem. Delikatnie połączyć z mielonymi piernikami. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem foremki. Pieczenie 180 stopni - 35 min. Wystudzić.

2.
Galaretkę rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Śmietanę ubić i dodać nutellę i tężejącą galaretkę , zmiksować. Wyłożyć na ciasto. Pozostawić w lodówce do stężenia.

3.
Galaretkę cytrynową rozpuścić w 400 ml gorącej wody. Tężejącą wylać na ciasto. Pozostawić do stężenia.

4.
Do konfitury dodać 400 ml gorącej wody i galaretkę pomarańczową . Jeśli galaretka słabo się rozpuszcza, podgrzać, ale nie gotować. Wystudzić i wylać na ciasto. Pozostawić do całkowitego stężenia.
Udekorować skórką pomarańczową. Smacznego.