Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Sernik na kruchym spodzie z bezą makową

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Sernik na czekoladowo kruchym spodzie z bezą makową

Sernik na kruchym spodzie z bezą makową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik na kruchym spodzie z bezą makową

 

  • Ciasto:
  • 2,5 szkl mąki
  • 150 g margaryny
  • 1/2 szkl cukru
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1,5 łyżki proszku do pieczenia
  • 16g cukru waniliowego
  • 1 łyżka kakao

 

  • Ser:
  • 1,20 kg twarogu mielonego
  • 2 szkl mleka 2%
  • 1 szkl cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 100g margaryny
  • 4 żółtka
  • 2 jajka

 

  • Beza:
  • 4 białka
  • 1 szkl cukru drobnego
  • 1 łyżka maku

Sposób przygotowania:

Sernik na kruchym spodzie z bezą makową
Ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao , dodać płatki pokrojonej margaryny, wbić jajko , dodać żółtka , śmietanę oraz cukry zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części jedną większą druga mniejszą. Mniejszą włożyć do zamrażarki , większą do lodówki.Ser: Do sera dodać żółtka , jajka , wsypać cukier , budyń rozpuścić w mleku i wlać do masy serowej , dodać miękką margarynę i mikserem na najwyższych obrotach utrzeć na puszysta masę. Beza: Białka ubić na sztywna pianę , połączyć z cukrem pod koniec wsypać mak i wymieszać. Wykonanie: Większą częścią ciasto wylepić dno blachy włożonej papierem do pieczenia i posypać przez sito kakao, na to wylać masę serową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50 minut. Gdy sernik zacznie sie rumienić wyjąć go z piekarnika posmarować bezą i zetrzeć mniejszą część ciasta piec jeszcze około 15-20 minut. Wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Sernik na kruchym spodzie z bezą makową
Z podanych składników zagnieść ciasto i wstawić jedno do zamrażarki drugie do lodówki
Sernik na kruchym spodzie z bezą makową
Większą częścią ciasto wylepić dno blachy włożonej papierem do pieczenia i posypać przez sito kakao, na to wylać masę serową
Sernik na kruchym spodzie z bezą makową
Gdy sernik zacznie sie rumienić wyjąć go z piekarnika posmarować bezą
Sernik na kruchym spodzie z bezą makową
zetrzeć mniejszą część ciasta piec jeszcze około 15-20 minut