Sposób przygotowania:
Sernik na piernikowym spodzie
Spód: Pierniki rozdrabniamy w blenderze. Margarynę rozpuszczamy i gorącą wlewamy do rozdrobnionych pierników, mieszamy. Masę piernikową przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem (bok też powinien być wyłożony) o średnicy 26 cm i ugniatamy masę na dnie tortownicy. Masa serowa: Ser przekładamy do miski. Wsypujemy cukier, suszoną skórkę pomarańczową, kardamon, przyprawę. Całość ucieramy mikserem na jednolitą masę dodając białko i śmietanę. Do utartej masy wsypujemy proszek budyniowy oraz skrobię kukurydzianą i miksujemy na jednolitą masę. Masę serową wylewamy na piernikowy spód i ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy ok. 70 minut. Ciasto studzimy ok. 2 godzin w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Następnie wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Dobrze wystudzony sernik przekładamy na paterę. Polewa: Czekoladę łamiemy dodajemy śmietankę i ciągle mieszając podgrzewamy w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej masy dodajemy kardamon i likier. Chwilę mieszamy ciągle podgrzewając. Gotową polewą polewamy sernik. Można go ozdobić startą czekoladą i perełkami srebrnymi. SMACZNEGO!