Sposób przygotowania:
Jabłecznik na spodzie ryżowo-owsianym
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, dno i boki posmarować masłem. Przesiane mąki wymieszać z cukrem, solą i sodą oczyszczoną, dodać schłodzone masło i dokładnie posiekać.
Dodać żółtka i całe jajka, wymieszać łyżką tylko do połączenia składników (będzie bardzo kleiste). Naczynie z ciastem szczelnie przykryć, wstawić do lodówki.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kosteczkę, wrzucić do rondla na rozgrzane masło. Najpierw obsmażyć, a następnie podlać niewielką ilością wody i dusić aż zmiękną. Na koniec dodać cynamon i cukier waniliowy, doprawić do smaku cukrem i sokiem z cytryny.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni (180 z termo obiegiem). 3/4 schłodzonego ciasta pokruszyć na dno przygotowanej tortownicy, lekko ugnieść palcami, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, wyrównać, na wierzch pokruszyć pozostałe ciasto.
Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180 stopni (160 z termo obiegiem), piec około 45 minut. Wystudzić w tortownicy, przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Dodać żółtka i całe jajka, wymieszać łyżką tylko do połączenia składników (będzie bardzo kleiste). Naczynie z ciastem szczelnie przykryć, wstawić do lodówki.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kosteczkę, wrzucić do rondla na rozgrzane masło. Najpierw obsmażyć, a następnie podlać niewielką ilością wody i dusić aż zmiękną. Na koniec dodać cynamon i cukier waniliowy, doprawić do smaku cukrem i sokiem z cytryny.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni (180 z termo obiegiem). 3/4 schłodzonego ciasta pokruszyć na dno przygotowanej tortownicy, lekko ugnieść palcami, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, wyrównać, na wierzch pokruszyć pozostałe ciasto.
Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180 stopni (160 z termo obiegiem), piec około 45 minut. Wystudzić w tortownicy, przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.