SUPERPRZEPIS

Jabłecznik na spodzie ryżowo-owsianym

  • edytaha
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16
Jabłecznik na spodzie ryżowo-owsianym Więcej zdjęć (8)

Pyszna szarlotka na spodzie ryżowo-owsianym. Smakowała nam zarówno na ciepło jak i na zimno, zaś do pełni szczęścia brakowało jedynie gałki waniliowych lodów.

Składniki:

Jabłecznik na spodzie ryżowo-owsianym

CIASTO:

MASA JABŁKOWA:

  • 1,1 kg deserowych jabłek
  • 5 dag masła
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • cukier do smaku
  • sok z cytryny do smaku

DODATKOWO:

  • cukier puder do oprószenia (niekoniecznie, ale ładnie wygląda)
  • masło do formy

Sposób przygotowania:

Jabłecznik na spodzie ryżowo-owsianym
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, dno i boki posmarować masłem. Przesiane mąki wymieszać z cukrem, solą i sodą oczyszczoną, dodać schłodzone masło i dokładnie posiekać.

Dodać żółtka i całe jajka, wymieszać łyżką tylko do połączenia składników (będzie bardzo kleiste). Naczynie z ciastem szczelnie przykryć, wstawić do lodówki.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kosteczkę, wrzucić do rondla na rozgrzane masło. Najpierw obsmażyć, a następnie podlać niewielką ilością wody i dusić aż zmiękną. Na koniec dodać cynamon i cukier waniliowy, doprawić do smaku cukrem i sokiem z cytryny.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni (180 z termo obiegiem). 3/4 schłodzonego ciasta pokruszyć na dno przygotowanej tortownicy, lekko ugnieść palcami, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, wyrównać, na wierzch pokruszyć pozostałe ciasto.

Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180 stopni (160 z termo obiegiem), piec około 45 minut. Wystudzić w tortownicy, przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.  


Jabłecznik na spodzie ryżowo-owsianym
Do wymieszanych sypkich składników dodać zimne masło.
Jabłecznik na spodzie ryżowo-owsianym
Dodać 2 całe jajka i 2 żółtka, wymieszać łyżką.
Jabłecznik na spodzie ryżowo-owsianym
Do uduszonych jabłek dodać przyprawy, doprawić je do smaku.
Jabłecznik na spodzie ryżowo-owsianym
Spód wykleić pokruszonym schłodzonym ciastem.
Jabłecznik na spodzie ryżowo-owsianym
Na podpieczonym spodzie rozłożyć uduszone jabłka.
Jabłecznik na spodzie ryżowo-owsianym
Posypać resztą ciasta.
Jabłecznik na spodzie ryżowo-owsianym
Wystudzić w tortownicy.