Sposób przygotowania:
Drożdżowe z suszonymi owocami.
Ciasto: Margarynę rozpuścić wymieszać z olejem i przestudzić. Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Mąkę przesiać i na sucho wymieszać z solą i cukrem, dodać do niej zimny tłuszcz, rozpuszczone drożdże oraz 2 jajka i jedno żółtko. Wymieszać gładkie i lśniące ciasto(ciasto się klei), odstawić do wyrośnięcia. Nadzienie: Dokładnie odcedzone z kompotu owoce skręcić na gładką owocową pulpę, dodać do niej jajko, migdały, rodzynki, kaszkę i cukier. Okrągłą formę o średnicy około 25 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć na dno 3/4 całego ciasta, ciasto posmarować połową białka i wyłożyć całą masę na której ułożyć plasterki jabłka i przykryć resztą ciasta ( ciasto się klei, ale po podsypaniu mąką da się rozwałkować), wierzch ciasta posmarować resztą białka i tak przygotowane ciasto po ponownym odstawieniu do podrośnięcia nadaje się do pieczenia, ale ja lubię dodatkowo posypać je przed pieczeniem kruszonką. Piec w temp 180 st około 60 min.